Tüberkülozlu Etten İnsana Tüberküloz Bulaşır Mı? Verem Hastalığı Nasıl Belirtiler Verir?

Tüberkülozlu Etten İnsana Tüberküloz Bulaşır Mı? Verem Hastalığı Nasıl Belirtiler Verir?

Tüberkülozlu etten insana tüberküloz bulaşır mı? Verem hastalığı nasıl belirtiler verir? Ölümcül hastalıklar listesinde yer alan tüberküloz hastalığı hakkında detaylı bilgiler.
 

Tüberküloz (Verem) Nedir?

“Mycobacterium tuberculosis” adı verilen basilin sebep olduğu çok bulaşıcı bir hastalıktır. Verem, % 80 oranında akciğerlerde hasar oluşturduğu gibi diğer organlarda da verem görülebilir. Tedavi uygulanmayan veya yeterli tedavi yapılmayan kişilerde ölümle sonuçlanabilir. Günümüzde doğru bakım ve besleme ile tüberküloz hastaları %99’a yakın iyileşme gösterebilir.
 

Tüberküloz (Verem) Belirtileri Nelerdir?

Verem hastalığı belirtilerini hemen göstermeden, sinsi seyreden ve çok hızla ilerleyebilen bir tür hastalıktır. Tüberküloz hastalığında görülen belirtiler; halsizlik, yorgunluk, aksırık ile ortaya çıkabilir. Bu belirtiler zaman zaman alerji veya astım hastalığı ile karıştırılabilir. Bu nedenle herhangi bir belirti varsa eğer mutlaka dikkate alınmalıdır. Verem hastalığı, akciğer üzerinde yara meydana getirmişse eğer kanlı balgam ya da öksürük akabinde kan gözlenebilir. Verem hastalığı klinik belirtileri şu şekildedir;
 
1. Uzun ve devamlı kuru öksürük,
2. İştah azalması,
3. Yorgunluk hali,
4. Kilo azalması,
5. Nefes alma zorlanma,
6. Bağışıklık sisteminde düşüş,
7. Öksürükle beraber ağızdan kan gelmesi,
8. Özellikle akşam saatlerinde yükselen ateş,
9. Göğüs üzerinde ağrıları,
belirgin belirtilerden bir kaçıdır.
 

Verem Nasıl Bulaşır?

“Mycobacterium tuberculosis”, solunum yoluyla geçen basilin yol açtığı enfeksiyonel bir rahatsızlığıdır. Sadece damlacık yoluyla bulaşır, bunun dışında havlu veya yiyeceklerle bu bulaşmaz. Hastalanan kişi konuşma esnasında, öksürürken veya hapşırdığı zaman ortama verilen bu damlacıkların, solunum ile alınmasıyla bulaşma gerçekleşir. Ancak bireyde rahatsızlık gelişmez.
Esasen günümüzde her birey verem etkeni ile temas kurmuştur ancak herkes bu hastalığı belirtileri ile göstermez. Enfeksiyonun vücutta bulunuyor oluşu ile hasta olmak farkı durumlardır.
 

Tüberküloz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Verem hastalığının tedavisi günümüzde başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu mikroba karşı etkili 4 tane antibiyotik türü yer almaktadır. Bunların uygun olanının doktor kontrolünde alınması kullanılıyor olması gerekmektedir. Tüberküloz tedavisi en az 6 ay devam eder. Ancak süre hastanın bulguları göstermesindeki şiddete göre değişir. Verem savaş dispanseri bünyesinde verem hastalığının takibi yapılmaktadır.
 

Veremden Korunma Yolları Nelerdir?

Verem hastalığından korunma yolları, toplum sağlığı için koronavirüs hastalığı kadar önemlidir. Verem basiliyle beraber seyreden enfeksiyon, immun sistemi düşürdüğünden dolayı ortaya sekonder enfeksiyonlar çıkar. Verem durumunda ilk olarak; hastalığın gelişiminin önlenmesi, ikinci olarak da aktif hastalık biçimine dönüşmesi önlenmektedir. Tüberkülozdan korunma yolları 4 başlıkta sıralanabilir. Bunlar:
  • Tüberkülozlu hastalara tedavi uygulaması,
  • Koruyucu ilaç tedavi uygulanması,
  • Henüz infekte olmayan çocukluk yaş kategorisindeki bireylere BCG aşısı uygulaması ile korunma sağlanması,
  • Hastalığın bulaşma yollarının önüne geçilmesi
şeklindedir.
 

Tüberküloz hakkında sıkça sorulan sorular

Tüberküloz hastalığı hakkında sıkça sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
 

Hayvandaki tüberküloz insana geçer mi?

Evet, hayvanda bulunan tüberküloz direkt temas yoluyla ya da pastörizasyon yapılmamış çiğ ürünlerle insana bulaşır. Bu nedenle kurban kesimi başta olmak üzere hayvan kesimlerinde dikkat edilmesi gerekmektedir.
 

Tüberküloz hayvanlara nasıl bulaşır?

Verem hayvanlara birden faza yolla bulaşabilmektedir. Bunlar;
Hasta hayvanlara ait dışkı, süt ve idrar ile sağlam olan hayvanlara ulaşabilir.
Anne karnında yavruya geçebilir.
Sindirim yoluyla bulaşabilir.
Solunum yoluyla bulaşabilir.
Üreme organları ile bulaşabilir.
Deri yoluyla bulaşabilir.
 

İnsanlar tüberkülozdan nasıl korunur?

Çiğ süt ya da çiğ süt içeren mamuller asla tüketilmemelidir. Ürünler pastörize edilmelidir.
 

Tüberkülozlu etten insana tüberküloz bulaşır mı?

Enfekte et ve enfekte süt ile tüberküloz mikrobu insana bulaşır.
 

Zoonoz nedir?

Hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklar zoonoz olarak adlandırılır. Tüberküloz hastalığı zooantroponoz yani hayvanlardan omurgalılara geçen kategoride yer alan bir hastalıktır.
 
Eğer ki yukarıdaki bulgurdan bir ya da bir kaçına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız zaman kaybetmeden sağlık kuruluşu ile iletişime geçmeli ve kimseyle temasta bulunulmamalıdır.
 
KAYNAK

    Yorumlar

  • comments-user
    Suat

    Bitmiyor hastalıklar, ne yapacağımızı şaşırdık yahu.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code