Veteriner hekimlerin, hayvanların antiparaziter hastalıklarını tedavi etmek ve parazitlerden korumak adına kullanmış olduğu ilaçlarda yer alan etken madde “ivermectin”, Koronavirüs hastalığının tedavisinde kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki iddialar belirsizliğini koruyor.
İvermectin nedir?
Avermektin, aktinomiset olan streptomyces avermitilis’in fermentasyonu sonucunda elde edilmiş 8 komponentin birleşimiyle ortaya çıkmış genel kompleksin ismidir. İvermectin ise bu ailede yer alan antiparaziter özellikli etkenlerden bir tannesidir.
İvermektin ne İşe yarar?
İvermektinler, parazitlerin sinir sisteminin paraliz(felç) olmasına yol açar. GABA inhibitörlerinin etkisini kuvvetlendirerek sentral sinir sistemine ulaşan uyaranların motornöronlara ulaşmasına enge olur ve bu sayede paraliz gerçekleşir. Memelilerde nörotransmitter madde asetilkolinn olduğundan ivermektin etki etmez.
İvermektin hangi hayvanlarda kullanılır?
İvermektin, veteriner hekimler tarafından hayvan sağlığı için sığır, koyun, at, kedi, köpek ve kanatlı hayvanlarında kullanılmaktadır.
İvermektin Koronavirüs enfeksiyonunda etkili mi?
İvermektin etken maddesi, birçok parazit enfestasyonu tedavisinde kullanılmakta olup, Koronavirüs enfeksiyonu üzerindeki etkisi henüz kanıtlanmamıştır. Covıd19 hastalığının tedavisinde araştırmalar sonucunda etkinliği kanıtlanmış tedavi prosedürlerinin doktorlar tarafından uygulanması gerekmektedir.
Koronavirüsten korunma yolları
Covıd-19 hastalığından korunmak için konusunun uzmanı olan doktorların önerileri mutlaka dikkate alınmalıdır.
-
Toplu ortamlarda bulunulmaması,
-
Hijyen tedbirlerinin yüksek seviyede uygulanması,
-
Acil olmayan konularda hastaneye gidilmesinin ertelenmesi,
-
Bağışıklık sisteminin korunmasına yönelik iyileştirmeler yapılması,
-
Covıd19 belirtileri görülüyorsa mutlaka ilgili sağlık kuruluşuna haber verilmesi
atılabilecek en doğru adımlardır. Koronavrüs enfeksiyonundan korunmak için detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Başta koronavirüs enfeksiyonu olmak üzere, internet ortamında yer alan asılsız bilgilerin, insan sağlığı üzerinde geri dönüşü olmayan ciddi riskler oluşturabileceği gerçeği unutulmamalı, bu tür bilgilerle ilaç talebinde bulunulmaması ve kullanılmaması gerekmektedir.