Homeofis çalışanlarda tükenmişlik sendromu

Homeofis çalışanlarda tükenmişlik sendromu

Koronavirüs salgını sebebiyle #EvdeKal çağrısına uyum sağlayan şirketler, çalışanlarını evden çalışma modeline yönlendirdi. Uzunca bir süredir çalışmalarını evden devam ettiren çalışanlar, tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya olabileceği bir gerçek. Peki, home ofis çalışanların tükenmişlik sendromuna karşı alabilecekleri önlemler var mı?
 
Özellikle iş temposundaki yoğunluğun sebep olduğu tükenmişlik sendromu, kendimizi toplumdan izole ettiğimiz ve evlerimizde çalıştığımız bu dönemde kendini göstermeye başlayabilir. Çalışanların özel hayatlarını ve iş hayatlarını aynı ortam içerisinde yürütmesi gerekliliği, bireylerin hem zihnen hem bedenen zorlanmalarına yol açabilir. İyi olmayan beden sağlığının yanına gelen mental sağlıktaki yetersizlik bireylerin bu ve buna benzer sendromlara ortam hazırlamaktadır.
 
İlk kez 1974 senesinde Herbert Freudenberger tarafından tanımlanmış olan bu sendrom, özellikle insanlarla doğrudan temas halinde olan meslek gruplarında daha sık ortaya çıktığı gözlenmiş. İnsanlara karşı hissedilen sorumluluk duygusunun nesnelere oranla yüksek oluşu bireylerin bu duruma açık olmasının açıklaması niteliğindedir.
 
Homeofis çalışanların yoğun iş temposu, aşırı stres ve gerçekçi olmayan hedeflerine bir de değiştirilemez ortam şartları da eklendi. Uyku saatlerindeki düzensizlik, doğru beslenememe ve devamlı iş ile beraber yaşıyormuş hissi sendromu tetikleyen sebepler içerisinde. Bunun yanı sıra sendromu tetikleyen diğer durumlar;
 
Stres,
Düzensiz yaşam,
Sosyal medyanın yanıltıcı etkisi,
Ev konforu,
Belirsizlik hali
 
kişinin bu tükenmişlik (burn-out) sendromuna hızlı bir şekilde yakalanmasına yol açan durumlardandır.
 

Homeofis çalışanlarda tükenmişlik sendromu belirtileri

İşlerini ev ortamından sürdüren, evden çalışanların, sosyal hayatlarında yaşadıkları bu ani değişiklikler, belirsizlikler tükenmişlik sendromuna yol açabiliyor. Homeofis çalışanlarda tükenmişlik belirtileri ise şu şekilde;
 
Sabah uyanma zorluğu
Dinlenmemiş beden,
Çalışmaya olan heveste azalma,
Performans düşüşü,
Duyarsızlaşma,
Baş ağrısı,
İşe aidiyet duygusunun azalması,
Konsantrasyon azalışı,
Hata yapma eğilimi,
Gereksiz detaylarla ilgileme,
Zamanı etkili yönetememe,
Öfke hali,
Çaresizlik duygusu,
 
tükenmişlik sendromu gösteren bir bireyin yaşadığı ortak durumlardır. Tabi bu belirtilerin bu sendrom dışındaki durumlarda da görülebileceği gerçeği unutulmamalıdır.
Homeofis çalışanların tükenmiş hissinden uzaklaşması için durum ilerlemeden bir adım atması, durumu fark etmesi gerekir. İlk etapta tükenmişlik durumuna karşı yapılabilecekler burada yer almaktadır.
 
Ancak içerisinde olunan durum hakkında mutlaka konusunda uzman olan kişiler bilgilendirilmelidir.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code