Süper Devasa İzopod Türü keşfedildi. Bilim insanları derin okyanus altında yeni bir canlı türü keşfetti. İşte Bathynomus raksasa adı verilen üstdev Isopod türü…
Derin denizlerde yapılan araştırmalar sonucunda yeni bir tür daha keşfedilmiş oldu. Bilim insanlarının Endonezya kıyılarında yaptığı araştırmalar sonucunda bulunan canlı türünün “süperdev” isopod olduğu açıklandı.
2018 Güney Java Keşif Gezisi esnasında 2 büyük izopod örneği elde edildi. Bathynomus raksasa, holotip ya da yeni türün ismi için ele alınan fiziksel örnek 36,3 cm uzunluğa sahip olup bu zamana kadar ölçülmüş olan en büyük izopod arasındaki yerini aldı. Erkek cinsiyete sahip olan bu dev izopod yeni bir tür olma özelliğini de bünyesinde barındırıyor.
Elde edilen ikinci örnek ise 29,8 cm uzunluğa sahip olup, kadın cinsiyetine sahip. Araştırma ekibi ortalamanın üzerinde olmalarının yanı sıra en yakın türü olan Bathynomus giganteus ile karşılaştırıldığı zaman yüzeyinin daha pürüzsüz olduğunu, farklı vücut orantılarının olduğunu ve şekillerinin de farklılıklar barındırdığını ortaya koydu.
Çalışma ile ilgili derin sular hakkında yapılan keşiflerin ne kadar sığ olduğunun altını çizen araştırmacılar bölgede yer alan derin denizlerin biyolojik çeşitliliğinin çok zengin olduğunu zaman içerisinde keşfedilecek çok sayıda canlı türü olduğunu da ifade etti.
İsopod nedir?
Tatlı suda, tuzlu suda ya da karada yaşayabilen bu canlı türü kabuklu yapıda olup iki katlı ve bölümlere ayrılmış bir dış iskelete sahiptir.
Dişiler, göğüs bölgesinin altında yer alan keseler sayesinde yavrularını kuluçkaya bırakabilir.
Beslenme yöntemlerine göre farklılık gösteren isopodlar ölü ya da çürümüş bitki ya da hayvansal maddelerle beslenirler.
Bu zamana kadar deniz içerisinde yaklaşık olarak 4500 tür, dünya üzerinde ise 10.000 isopod türü keşfedilmiştir. İzopodlar eklembacaklılar sınıfında yer alır. Dış tabakası se kitin adı verilen sert bir madde ile kaplıdır. Renleri değişkenlik gösterse de çoğunlukla griden beyaza doğru değişir. Nadiren kırmızı, yeşil ve de kahverengi olabilirler.
İsopodlar paraziter beslenme göstererek konakçıya zamanla zarar verebilir. Bu nedenle ticari balıkçılık için risk teşkil edebilir.
İlk izopodlara fosil kayıtları içerisinde Karbonifer dönemde rastlanmış olup Paleozoyik dönemde olduğu görülmüştür. Bu da neredeyse 300 milyon yıl öncesini işaret etmektedir.
Balıkçılar Neden İsopod’lardan şikâyetçi?
Balıkçılar arasında vampir pire olarak isimlendirilen izopodlar ağa takılan balıklar ile diğer deniz kabuklularını yiyerek ciddi gelir kaybına yol açtığı bilinmektedir. Su içerisinde çok hızlı bir şekilde hareket edebilen bu tür, ağlarda bulunan deniz canlılarına kısa süre içerisinde çok ciddi boyutlarda zarar verebiliyor.
İzopodlar hakkında sıkça sorulan sorular
Aşağıda isopodlar hakkında merak edilen sorular ve bu soruların yanıtları yer almaktadır.
İzopodlar insanlara zarar verir mi?
İzopodlar insanlara herhangi bir zarar vermezler.
Tespih böceği isopod mudur?
Tespih böceği ya da tespih isopoda sınıfı içerisinde yer almakta olup, eklem bacaklılar sınıfında yer alır.
Dev isopod nedir?
Gigant isopod olarak da geçen bu canlı türü tatlı su, tuzlu su ya da karada yaşayan çoğunlukla paraziter beslenme özelliği gösteren eklembacaklı (arthropoda) bir canlı türüdür.
Araknofobi nedir?
Araknofobi, eklembacaklı korkusudur. Dünya üzerindeki fobiler arasında üst sırada yer alan araknofobi örümcek, böcek benzeri hayvanlar karşısında korku hissi duyulması ile tanımlanır.
Araknofobi belirtileri nelerdir?
Eklem bacaklı korkusunda karşılaşılan belirtiler sıklıkla; Kalp çarpıntısı, kızarma, kaşınma ve yanma hissi, terleme, titreme, mide bulantısı, baygınlık, ağız kuruluğu ile yutkunma zorluğu şeklindedir.
Araknofobi tedavisi var mıdır?
Araknofobi tedavisi olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürür. Tedavinin temelinde belirtilerin azaltılması ve aşama aşama yaşanan durumun sonra erdirilmesi yer alır. Fobileri olan kişilerin mutlaka konusunda uzman kişilere muayene olması ve tedavilerini aksatmaması gerekmektedir.
KAYNAK