Sezgisel Beslenme Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?

Sezgisel Beslenme Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?

Her sene milyonlarca birey bir diyete adım atıyor ya da adım attıkları diyeti devam ettirmeye çalışıyor. Ancak sağlıklı ve doğru bir şekilde kilo kaybetmek sağlam bir irade ve zaman gerektiriyor.  Diyetle birlikte verilen kiloların geri alınmamasına da dikkat edilmesi gerekiyor. Peki, sağlıklı beslenmek ve diyet yapmanın yanı sıra besinlerle olan ilişkinin sil baştan değerlendirilmesi mümkün mü? İşte sezgisel beslenme hakkında detaylar.. 
 
Diyet dışı beslenme modelleri, bireylerin daha dikkatli ve bilinçli gıda tüketimini ve bireyin kendi vücudunu tanımasına olanak sağlayan adeta bir beslenme felsefesidir.

Sezgisel Beslenme Nedir?

Kalorileri hesaplamak, yiyecekleri doğru şekilde de olsa sınıflandırmak yerine, bu beslenme yaklaşımında açlık hissinin ödüllendirilmesi, tokluk duygusunun saygıyla karşılanması ve diyet modellerinin reddedilmesi üzerine çalışılır.
 
Yapılan araştırmalar, sezgisel tipte beslenmenin etkili kilo kaybı stratejisi olmayabileceği gerçeğini ortaya çıkartıyor. Fakat fiziksel yaraları ile ruhsal yararları gözetildiği zaman bu tip beslenme yaklaşımının esas etkisi ön plana çıkıyor.
 
Geleneksel türdeki medya ile ve günümüz sosyal medyasına dikkatle bakıldığı zaman birbirinden tutarsız bilgiler, inanç sistemimize eklenir. Bilimsel açıdan dayanağı olmayan yöntemler ise doğru gıda alımına engel teşkil ediyor. Besinleri yasallaştırmak, onlarla daha sağlıklı düzeyde ilişkiler kurabilmek adına kritik konumdadır.
 
Sezgisel beslenme, bilinen diyetlerin aksine kısıtlayıcı düşünce modelini bırakıp, yemeklerin üzerindeki hisleri kontrol etmeye odaklanır. Sezgisel beslenme modelinde, İçgüdüler, duygular ve mantık bir arada olup beden ve zihin bütünleşir. Bireyin yemek yeme isteğinin hangi durumlarda tetiklendiği, beslenme isteğinin biyolojik durumlardan mı yoksa duygusal durumlardan mı kaynaklandığını inceler. 

Açlığınız Fiziksel Açlık mı Yoksa Duygusal Açlık mı?

Açlık duyusunun fiziksel mi olduğu yoksa duygusal nitelikte mi olduğunun ayrımının fark edilmesi gerekmektedir. Esasında durumun çözümünde bu konunun netliğe kavuşması önemli rol oynar. 
 
Fiziksel açlık durumunun belirtileri yavaş yavaş kendisini ortaya çıkarır. Yemek yeme isteği arttığı zaman midede ağrı duyusu ya da guruldama belirtileri ortaya çıkar.
 
Duygusal Açlık durumunda; mide aniden kasılma haline geçer. Bilinçsiz yeme isteği artar ve bu aşamada yenen gıdanın ne olduğu ne kadar lezzetli olduğunun önemi kalmaz. Mide dolsa dahi tatmin olmaz. Ancak mide rahatsız olana kadar bu süreç devam eder. Yeme eylemi durduğu zaman devamında suçluluk duygusuna bırakır.
 
Duygusal açlık durumunu tetikleyen çok sayıda etken vardır. Bunlardan en bilinenleri; can sıkıntısı, heyecan, kaygı durumu, hayal kırıklığı, düzensiz uyku ve depresyon halidir.
 
Besinlerin kötü hissettiğimiz durumlarda bizleri teselli etmesini anlamak aslında çokta zor değildir. Oturup ağlamak yerine, mutfağa gidip yemek yemek kolay ve keyiflidir.
 
Yeme farkındalığı, bireyin sağlıklı yemek yeme davranışı geliştirmede, çok etkili ve az enerji alımı sayesinde hem yeterli hem de dengeli beslenmeye yönelten kalıcılığı uzun ve uygulanabilir özellikteki beslenme yaklaşımıdır.

Sezgisel yeme nedir?

Sezgisel yemek yeme durumu aşağıdaki biçimde detaylı bir şekilde açıklanabilmektedir. Bu yeme durumu;
  • Yavaş ve temkinli yemek yeme hali,
  • Fiziksel açlık ibarelerinin fark edilmesi ve yalnızca doyana kadar yemek yeme,
  • Yemeğin esasında açlık sebepli mi yoksa tetikleyicilerden mi kaynaklandığının ayrımının yapılması,
  • Gıda maddeleriyle alakalı olan suçluluk ya da endişe durumuyla başa çıkmayı öğrenmek,
  • Yiyeceklerin duygu ve düşünceler üzerindeki etkilerinin gözlemleyebilmek
bilinçli ve sağlıklı tepkiler ortaya koymaya yardımcı olur.
 
Günümüzde sezgisel beslenme kitap çeşitliliği artış göstermektedir. Konuyla ilgili detaylı bilgiler için mutlaka konusunda uzman kişilerle görüşülmeli ve tavsiye edilen kitaplar okunmalıdır. Sezgisel yeme ölçeği gibi sağlık konusunda hassas ve güvenilir adımlar atılmasına özen gösterilmelidir.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code