Neurolink nedir? Neurolink zararlı mı? Soruları akıllarda belirmeye başladı. Elon MUSK ve ekibinin çalışmalarını sürdürdüğü Neurolink beyin bilgisayar arayüzü hakkında merak edilenler.
Neuralink Nedir?
Elon Musk ve kurucu ekibi tarafından implante edilebilir beyin-bilgisayar arayüzleri icat eden Amerikan nöroteknoloji şirketidir. Şirketin genel merkezi San Francisco'dadır; 2016 yılında kurulmuş ve ilk olarak Mart 2017'de halka açılmıştır. "Neuralink" markası Ocak 2017 yılında önceki sahiplerinden satın alınmıştır.
Beyin Bilgisayar Arayüzü – Neuralink
Elon Musk, 18 Temmuz 2020 akşamı canlı yayında Neuralink'in devrim niteliğindeki teknolojisini açıkladı. Musk tarafından 2017 yılında kurulan Neuralink, insanların beyni üzerinde bilgisayar sistemleri ile yapay zekâya bağlayan dijital arayüzler geliştiriyor. Neuralink, felçli hastaların hareket halinde kalmasına yardımcı olmak için bugün kullanılan çipin daha da gelişmiş modellerini tasarlıyor. Şimdilik, deniz farelerinde test edilen biyonik çipler, 2020'den itibaren insan klinik deneylerinde kullanılacak. Neyin işe yaradığını sorarsanız, Neuralink'in insan türünün geleceğini değiştirecek ve evrimine rehberlik edecek devrim niteliğinde teknolojiler geliştirdiğini söyleyebilirsiniz. Cyberpunk Bilim Kurgu Edebiyatında İnsanları Biyonik-Sibernetik Beyinlerle Gerçekleştirecek Neuralink bir dikiş robotu, elektronik kablolar, çipler ve algoritmalardır.
Beyine, mevcut beyin-makine arayüzlerinden daha az zarar vermesi beklenen bir sistem, aynı zamanda yüksek veri aktarımını da mümkün kılacaktır. Proje ile ilgili yazıllan makalelere göre, sistem, 3.072 elektrotun dağıtıldığı 96 adede kadar ipi işleyebiliyor.
Neuralink nasıl Kullanılır?
Musk ve ekibi, N1 adı verilen 3.000'den fazla elektrot içeren bir çip geliştirdi. İnsan saçından daha ince tellere tutturulan bu elektrotlar 1000 nöronun aktivitesini izleyebilir. Neuralink cihazı beynin çoğuna erişebilir. Bu erişim, cihazın kolay cerrahi yerleştirilmesini sağlar. Neuralink, cihazını insan beynine yerleştiren bir robotik cerrah geliştirdi. Neuralink tarafından yayınlanan bir makalede: “ Bir dakika içerisinde altı iplik (192 elektrot) yerleştirebilen beyin cerrahisi robotu geliştirdik. Yüzey damarlarını önlemek ve beynin belirli alanlarını hedeflemek için her bir iplikçik, mikron hassasiyetinde beyne ayrı ayrı yerleştirilebilir.
Beyin Bilgisayar Arayüzü – Neuralink
Elon Musk, YouTube'da canlı yayınlanan bir etkinlikte Neuralink cihazı ile donatılmış bir domuz gösterdi. Domuz, sunumdan iki ay önce implant edildi. Neuralink implantları, beynin buruna bağlı bölgesinden gelen sinyalleri kaydeder. Hayvanın burnu nesnelere dokundukça, daha fazla nöron ateşlenmeye başlar. Her harekette gösterilen bir dizi nokta ve bir dizi ses. Elon Musk, bu şov ile henüz yeni başlayan Neuralink'in amaçlanan kontrolü sağlayabileceğini kanıtladı.
Neuralink ne zaman kullanıma sunulacak?
Neuralink cihazı 29 Ağustos 2020 Cumartesi günü TSİ ile saat 01.00'de tanıtıldı.
Neuralink kullanmanın yararları neler?
Neuralink beyin implantı teknolojisinin başta hafıza kaybı durumundan, depresyon haline ve görme bozukluklarına kadar omurgadaki birçok nörolojik sorunu ve yaralanmayı çözebileceğini söylüyor.
Ciddi beyin hasarı almış kişilerin kısa sürede hastalıklarını tedavi etmek için geliştirilmesi.
Prefrontal korteks ve hipotalamusa erişerek visual contact sağlanıyor Yani körlük veya depresyon gibi sorunlar yeryüzünden büyük oranda silinecek deniyor.
Canlı yayında gelen bir soruda ise bilgisayar oyunlarında kullanılacak mı? Sorusuna yanıt olarak evet kullanılacak hatta StarCraft için bir demo hazırlamaktayız dendi.
Çipin okuma-yazma hızı 900 nano saniye yani sizin düşünme hızınızdan bile hızlı bir şekilde algılıyor, daha da hızlanacak dendi.
Neurolink kaç para olacak?
Çip takma operasyonu 1000 dolara inecek deniyor ve şuan için 1 saatlik bir işlemle hallediliyor operasyon süresi daha da düşecek deniyor.
Hafıza depolayabiliyor, hasta insanlardan acıyı, müsabık sporculardan korkuyu baskılayabilirler, beyinden kaynaklanan sorunlar da ortadan kalkabiliyor.
Geliştirilen çip prototipinde ayrıca sıcaklık, basınç ve hareket sensörleri bulunduğunu belirten Musk, "Cihaz, sağlığı izleyebilir ve sizi kalp krizi veya felç gibi risklere karşı uyarabilir" dedi.
Tanıtılan elektronik çip, bir Bluetooth bağlantısı aracılığıyla akıllı telefon ile iletişim kurabilir. Gün için gerekli enerjiyi sağlayan çipin içindeki batarya kablosuz olarak şarj edilebiliyor.
Neuralink zararları var mı?
Şirketin lansman etkinliğinde konuşan Elon Musk, "Bu cihazı takanlar aniden insanların beyinlerini ele geçirmeyecekler" dedi. Neuralink sistemi yapılan çalışmalarda hayvanlarda test edilerek insanlarda olumsuz bir etki yaratmayacağı görülmüştür.
Çip istendiği zaman beyinden çıkarılabilir ve olumsuz etkisi yoktur. Tanıtımda bahsettiği test ise domuzunun beyninden çipin çıkarıldığı ve domuzu olumsuz etkilemediğidir.
Musk daha önceki açıklamalarında yapay zekânın tehlikelerine dikkat çekmiş ve bu teknolojinin insanlığın sonunu getireceğini söylemişti.