Kuru Pil Nedir? Kuru Pil Nasıl Çalışır?

Kuru Pil Nedir? Kuru Pil Nasıl Çalışır?

Pil, çeşitleri çok fazla olan ve elektrik yükünün depolanmak suretiyle istenen zamanda kullanılmasını sağlayan elemanlardır. Yüzyıllardır çeşitli tiplerde kullanılan piller, günümüzde de kullanılmaya devam etmektedir. İşte merak konusu olan kuru pil nedir? Kuru pil nasıl çalışır?
 

Pil çeşitleri nelerdir?

Piller, tek kullanımlık şarj edilemeyen, yeniden şarj edilebilen olarak iki türdür. Şarj edilemeyen piller, yeniden şarj edilebilir özelliğe sahip olmayan maliyeti düşük olan pillerdir. Şarj edilebilen piller, yeniden şarj edilebilir özelliğe sahip maliyeti yüksek olan pillerdir.
 

Kuru pil nasıl yapılır?

Silindir biçiminde bir kap içerisine, suda eritilmiş halde nişadır ile jelatini karıştırıp koyun. Ardından bu karışımın içerisine mangandioksit ile kaplı kömür bir çubuk yerleştirin. Devreyi tamamladığınız anda kuru pil hazır olur.
 

Kuru pil çalışma mekanizması

Kuru pilin çalışma mekanizması, leclanche pili ile aynıdır. Yalnızca sıvı elektrolit yerine koyu ve katı halde elektrolit kullanılır. Bu nedenle taşınması daha kolaydır. Kuru pil, devreye bağlandığında ve devre kapatıldığında pilin anodu ve katodu arasında ortaya çıkan potansiyel fark sayesinde elektrolit içinde yer alan amonyum klorür molekülleri parçalanır. Bu parçalanma sonucunda ortaya çıkan klor iyonları negatif elektrota yani çinko kaba doğru yönelerek çinko klorür oluşturur.
Her çinko atomu ise klor ile bir araya gelerek iki elektronunu bırakır. Ortada serbest haldeki elektronlar ise devrede dolaşarak kuru pilin artı ucunda yer alan kömüre ulaşırlar. Bu aşamada amonyum klorür iyonlaşır İyon halindeki amonyum karbon çubuktan amonyak ve de hidrojen gazına dönüşür. Ortamda görülen hidrojen gazı ise mangan dioksit ile tutularak kutuplanma durumu bir miktar önlenir.
 
Pilin kullanım aşamasında ortaya çıkan bu tepkimeler pilin yapısında değişime yol açar. Bu da zamanla pili yavaşlatır. Bu nedenle pil alırken taze olması önemlidir. Sıcak ortamlarda tepkime hızı artar bu nedenle kullanılmayan pil mutlaka serin yerde saklanmalıdır.
 

Kuru pil hakkında sıkça sorulan sorular

Kuru pil hakkında merak edilen sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
 
Kuru piller şarj edilebilir mi?
Kuru piller, enerjisi tükendiği zaman yeniden şarj edilemez.
 
Kuru pil nerede kullanılır?
Kuru pilin kullanım alanları, cep feneri, alarm cihazları ya da transistörlü radyolarda bulunur.
 
Kuru pil çöpe atılabilir mi?
Hayır, kuru pillerin de kullanıldıktan sonra pil atık kutusuna atılması gerekmektedir.
 
Pil fiyatları nedir?
Pil fiyatları, pilin markasına, voltaj değerine ve akım değerine göre değişmektedir. 2020 pil fiyatları da yine taşıdığı özelliklere göre değişkenlik göstermektedir.
 
Kuru pili kim buldu?
1886 senesinde Alman bilim insanı Carl Gassner tarafından kuru pil geliştirilmiştir.
 
KAYNAK
 

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code