CEZERİ Nedir? Uçan Araba CEZERİ Ne Zaman Kullanılabilecek?

CEZERİ Nedir? Uçan Araba CEZERİ Ne Zaman Kullanılabilecek?

Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri havalandı. Merakla beklenen milli uçan arabamız Cezeri, ilk testini tamamladı. Türk tasarımı uçan arabamız hakkında ayrıntılar kalitelikalem ile sizlerle…

CEZERİ ne demek?

Cezeri kelimesi, Arapça kökenli olup, Cizreli kelimesinden türemiştir. Bu bağlamda CEZERİ nedir? sorusunun cevabı da Cizreli demek olarak yanıtlanabilir.
 

Cezeri kimdir?

İslamiyet döneminde Müslüman bilim insanı olan Cezeri, sibernetiğin başlangıcında önemli çalışmalar gerçekleştirdiği ve Leonardo Da Vinci için ilham kaynağı olduğuna inanılır.
1136 yılında Cizre’de doğan Cezeri, fizik, robot ve matrix konularında ustalaşmış bilim insanıdır. 1206 senesinde Cizre’de hayatını kaybetmiş ve lakabını da hayatını geçirdiği şehir El Cezire’den almıştır. 
Robotik biliminde ilk çalışan bilim insanıdır. Teorik çalışmalara değil de daha çok pratik ve el işçiliği gerektiren ampirik çalışmalar gerçekleştiren Cezeri, cihazların kağıttan maketlerini hazırlardı. Fizikçi ve de mekanikçi olan Bediuzzaman El Cezeri’ye ait bir eser ise Diyarbakır'da Ulu Camii’nde yer alan meşhur Güneş Saat’idir.
 

El Cezeri’nin eserleri

Kitab fi ma-'rifat al-Hiyal al-handasiyya
Kitâb-ül-Câmi Beyn-el-İlmi vel-Amel-in-Nâfî fî Sınâat-il-Hiyel
 

İlk Uçan Araba CEZERİ

 
BAYKAR tarafından geliştirilen milli olma özelliği taşıyan Türkiye’nin ilk uçan arabası CEZERİ, yapılan ilk uçuş testlerini başarıyla sonuçlandırdı. Türk mühendislerinin tasarlayıp ortaya çıkarttığı, 230 kg’lık ön prototip yapılan uçuş testlerinde yerden 10 metre yükseldi.
 
CEZERİ Uçan Araba’nın testleri 11 Eylül 2020 günü başladı. Yapılan ilk testlerde güvenlik amacıyla halatlara bağlı havalanan CEZERİ, 14 Eylül 2020’ ile 15 Eylül 2020’ye bağlayan gece bağlı olduğu güvenlik halatlarından ayrılarak halat olmadan uçuş gerçekleştirdi. Tamamen otonom uçan ve içerisinde akıllı uçuş sistemi olan CEZERİ Uçan Araba, yapılan iki uçuşu da başarıyla gerçekleştirdi.
 
Baykar Milli SİHA Ar-Ge ve Üretim Merkezi bünyesinde güvenlik halatları olmaksızın gerçekleştirilen gece uçuşu 15 Eylül 2020 Salı günü başarılı bir şekilde tamamlandı. İkinci testi de başarıyla tamamlayan uçan araba, yerden 10 metre yüksekliğe kadar havalandı. Adını tarihteki ilk sibernetik ve robotik bilim insanı olan başmühendis El Cezeri’den alan milli uçağımız CEZERİ Uçan Araba, kavramsal tasarımla adım atılan çalışmalar sonrasında 1.5 yıl içinde ilk defa uçuş gerçekleştirmiş oldu.
 
Milli uçan arabamız CEZERİ, ilk kez 2019 senesinde TEKNOFEST ile tanıtılmıştı. TEKNOFEST 2019 yılında 1 milyon 720 bin kişinin ziyaretiyle rekor kırmıştı.
 

CEZERİ ne zaman kullanılabilecek?

Herkesin merakla beklediği sorulardan bir tanesi de CEZERİ'nin ne zaman kullanılabileceği sorusu. İlk test uçuşlarını geride bıraktığımız şu günlerde başarılı sonuçlar aldığımız uçan arabamız, ileriki dönemlerde yapılan testler ve alınan sonuçlar sonrasında belirlenen tarihte kullanıma başlanacak. Bu nedenle ilk milli uçan arabamızın hangi tarihte faaliyete başlayabileceği şu an için belirsizliğini sürdürüyor.

Uçan araba CEZERİ'nin kullanım alanları

Gelecek zamanda kentsel hava taşımacılığında yapılacak köklü değişikliklerde rol alması beklenen CEZERİ uçan araba, özellikle yolcu taşımacılığı ile kargo taşımacılığında faal bir şekilde yer alacak. 

Elektrikli kentsel hava taşıtı olacak olan uçan arabai kalabalık şehirlerdeki trafik yoğunluğunun azaltılmasına büyük katkı sağlayacak.
Mega kentlerde yaşam standartlarını arttırabilecek olan bu milli uçan arabamız, trafikte kaybedilen saatleri ortadan kaldıracak gibi görünüyor.
Bunun yanı sıra özellikle sağlık sektöründe, askeri alanlarda da lojistik amacıyla kullanılabilecek. Kan ve organ taşımacılığında da uçan araba CEZERİ önemli bir rol oynayacak.
Trafik kazalarında yaşanan artışta ciddi bir düşüş elde edilmesini sağlayacak olan kentsel hava taşımacılığı yaşam kalitesini iyileştirecek.
 
Özetle
  • Şehir içi ulaşımda yaşanan trafik sıkışıklığını azaltabilir.
  • Trafikte kaybedilen zamanı kısaltabilir
  • Ulaşım kaynaklı çevre ve hava kirliliğini azaltılabilir
  • Trafik kazalarının oranını düşürebilir
  • Hızlı kargo taşımacılığı sağlayabilir
  • Sağlık kurumlarının acil durumlarına (kan, organ taşımacılığı gibi) hızlı cevap verebilir
  • Yüksek riskli savaş noktalarına ikmal amaçlı hizmet sunabilir.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code