Çarkıfelek Meyvesi Nasıl Yenir? Çarkıfelek Meyvesi Nerede Yetişir?

Çarkıfelek Meyvesi Nasıl Yenir? Çarkıfelek Meyvesi Nerede Yetişir?

Çarkıfelek Meyvesi Nasıl Yenir? Çarkıfelek Meyvesi Nerede Yetişir? Egzotik meyvelerden çarkıfelek meyvesi ile pavlova tatlısı yapımı. Ve beş kolay adımda çarkıfelek meyvesinin nasıl yenileceği.
 

Çarkıfelek meyvesi nedir?

Çarkıfelek meyvesi, muhteşem çiçeklerle dolu bir sarmaşık olan tutku meyvesi asmasından gelir. Hıristiyan misyonerlerin, çiçeklerin bir kısmının İsa'nın dirilişiyle ilgili Hristiyan öğretilerine benzediğini gördüklerinde asmaya adını verdikleri düşünülmektedir.
Çarkıfelek meyvesinin rengi mor veya altın sarısıdır. Mor çarkıfelek meyvesi Brezilya, Paraguay ve Arjantin'in bazı bölgelerine özgüdür. Sarı çarkıfelek meyvesinin nereden geldiği ise belli değildir.
 

Çarıfelek meyvesi nerede yetişir?

Bugün, tutku meyvesi şu ülkelerde yetiştirilmektedir:
Güney Amerika'nın bölümleri
Avustralya
Hawaii
Kaliforniya
Florida
Güney Afrika
İsrail
Hindistan
Yeni Zelanda
 

Çarkıfelek meyvesi nasıl görünür?

Tutku meyvesi yuvarlak şekilli olup yaklaşık 3 inç uzunluğundadır. Olgunlaştıkça kırışan, kalın ve mumsu bir kabuğu vardır. Çarkıfelek meyvesinin içinde portakal suyu ve küçük, gevrek tohumlarla dolu keseler vardır. Bu meyve suyu karışımı posa olarak bilinir.
 

Çarkıfelek meyvesi yemenin sağlığa faydaları nelerdir?

Tutku meyvesi size iyi gelir! Yağ oranı düşüktür ve olağanüstü bir diyet lifi kaynağıdır. Sadece 1/2 bardak çiğ, mor çarkıfelek meyvesi diyet lifi sağlar. Tutku meyvesi aynı zamanda iyi bir kaynaktır:
Demir
Protein
A vitamini
C vitamini
Folat
Magnezyum
Fosforlu
Potasyum
B vitaminleri
Yapılan bir araştırma, mor çarkıfelek meyvesi kabuğu özünün astımlı yetişkinler için etkili bir alternatif tedavi olabileceğini ortaya koydu. Çalışma, ekstraktın astımlı yetişkinlerde hırıltılı solunum, nefes darlığı ve öksürüğü iyileştirdiğini gösterdi.
 

Tutku meyvesi yemek için ipuçları

Tutku meyvesini yemek zor değildir, ancak bir elmayı ısırmak kadar kolay da değildir. Çarkıfelek meyvesini en iyi şekilde tadını almak için şu ipuçlarını deneyin:
Çarkıfelek meyvesini seçerken, ağır ve mor veya sarı renkli olanları tercih edin. Dışı pürüzsüz veya kırışık olabilir. Kabuğu ne kadar kırışıksa, meyve o kadar olgundur. Renk değişikliği, morarma veya yeşil nokta olmadığından emin olun. Yeşil çarkıfelek meyvesi olgunlaşmamıştır.
Pestisit kalıntılarını ve bakterileri temizlemek için tutku meyvesini sıkı sıkı yıkayın. Keskin bıçakla meyveyi ikiye ayrın. Tırtıklı bıçak, sert dış kabuğu kesmek için ideal çalışır.
Çarkıfelek meyvesini çiğ yemek için ikiye bölün ve bir kaşıkla kabuğundan posayı çıkarın. Kabuğu yenilebilir değildir. Hem tohumları hem de posayı yiyebileceğiniz gibi yalnızca posayı da yiyebilirsiniz.
 
Bir kişi, posayı bir süzgeç veya tülbentten geçirerek tohumları çıkarabilir ve suyu aşağıdaki gibi çeşitli şekillerde kullanabilir:
 
İçecek yapmak için su ve şekerle karıştırabilir
Suyu portakal veya ananas gibi diğer meyve sularına ekleyebilir
Suyunu diğer meyvelerle yoğurda ekleyebilir
Bir kişinin soslar veya tatlılar gibi başka birçok şeye dönüştürebileceği bir şurup haline getirebilir
Jöle veya reçel yapabilir
Meşrubat veya şarap haline getirebilirsiniz.
 
Tutku meyvesi, ısının korunmasına ve konserve edilmesine uygun bir özellikte değildir. Ancak daha sonra kullanmak üzere dondurulabilir.
 

Çarkıfelek meyvesinin yan etkileri neler?

Çoğu insan için çarkıfelek meyvesini yemek tamamen güvenlidir. Bununla birlikte, bazı kişilerin meyveye alerjisi olabilir. Bir doktor, birbirinden farklı reaksiyon testleri ile alerji durumunu teşhis edebilir. Lateks alerjisi olan bazı insanlar çarkıfelek meyvesine reaksiyon gösterebilir. Buna çapraz reaktivite adı verilir. Bunun sebebi, çarkıfelek meyvesinde bulunanlara benzer bazı proteinler olmasıdır. Lateks alerjisi olan kişiler, çarkıfelek meyvesini yerken meyveye de tepki verip vermediklerini anlayana kadar dikkatli olmalıdır.
 
UYARI: Yukarıda yer alan yazı tamamen bilgi verme amacında olup herhangi bir tedavi yöntemi önermez.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code