Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine atom bombası patlamasının sonucunda Japonya tam 75 sene önce teslim oldu. İşte Hiroşima bombası ve Nagazaki ile atom bombası ile nükleer savaş..
Nükleer savaş nedir?
Karşısındaki düşman olarak adlandırılan ülkeye zarar vermek adına nükleer özellikli silahların kullanıldığı yüksek tahribat yapan bir savaş türüdür. Konvansiyonel savaştan oldukça farklı olan nükleer savaş, çok kısa bir süre içerisinde çok ciddi bir alan üzerinde yıkıma yol açar. Nükleer savaşın etkileri yüzyıllar boyunca sürer.
Nükleer silah nedir?
Nükleer silah nedir? sorusuna şu şekilde açıklık getirebiliriz. Nükleer reaksiyon ile nükleer füzyon patlamasının bir arada kullanılması ile ortaya çok ciddi bir radyoaktif yok etme gücü olan bir silah türüdür. Genel patlayıcı silahlardan farkı çok ciddi boyutlarda zarar yol açma amacı taşımasıdır. Yalnızca tek bir silah tüm kenti ya da ülkeyi canlı ve cansız ortadan silecek güçtedir.
Dünya savaş tarihinde nükleer silahlar yalnızca 2 kez kullanılmıştır. Bunlardan biri Hiroşima bombası bir diğeri Nagazaki bombasıdır.
2. Dünya Savaşı’nın bitimine doğru Amerika, Japonya’nın Hiroşima şehri ile Nagazaki şehrine nükleer özellikli silah atmıştır. Dünya tarihindeki tek nükleer savaş bu şehirlerde gerçekleşmiştir.
Nükleer savaşın etkileri
Nükleer savaş bittiğinde Kuzey Yarım Küre üzerinde yüzyıllar boyu radyoaktif kirlilik yarılanma ömrü ile azalarak devam etmekte ancak sona hiç ulaşmamaktadır. Bu nedenle canlılığı bu denli tehdit eden savaşların yerini barışa, uzlaşıya bırakması gerekmektedir.
Nükleer silahların etkileri
Nükleer silahlar atıldığı alanda çok yüksek radyasyon ve ısı yayarak çok geniş bir alandaki canlılığı yok eder. Radyoaktif maddeler içerdiğinden temas ettiği yerde yarılanma ömrü ile azalarak yüzyıllar boyu canlılığın yaşam sürmesine engel olur. Mahsul çıkmaz, zamanla çıkan mahsuller tüketilemez. Ciddi kanser türleri ortaya çıkar. Genetik anomaliler yüzyıllar boyunca sürer.
Nükleer savaş filmleri
Günümüze dek nükleer savaş konulu birçok film çekilmiştir. Nükleer savaş konulu filmler şu şekildedir;
-
Ertesi Gün
-
Threads
-
Kumsalda
-
Denizde İsyan
-
Soğuk Savaş
-
The War Game
-
En Büyük Korku
-
Maymunlar Cehennemi
Hiroşima ve Nagazaki ne zaman yaşandı?
Amerika 1939 ve 1945 Eylül ayında soğuk savaşın son senesine girildiğinde hem Hiroşima’ya hem de Nagazaki şehirlerine atom bombası atmıştır.
İlk bomba 6 Ağustos 1945 günü “Little Boy” yani Küçük Çocuk takma adlı uranyum silahının Japonya’da yer alan Hiroşima şehrine atılmasıyla gerçekleşmiştir. 3 gün sonra ise “Fat Man” yani Şişman Adam takma adını taşıyan uranyum silahının Nagazaki şehrine atılması ile gerçekleşmiştir.
Nükleer savaş ne zaman oldu?
Şuan için bu şekilde bir savaş tahmini yapmak çok mantıklı değildir. Dileriz ki sorunların çözümünde anlayışlı ve adaletli ilerlenerek bu tip bir savaş dünya üzerinde yaşanmaz.
Günümüzde ya da gelecekte bir atom bombası savaşı planlanmamış olup hiç olmamasını temenni etmekteyiz.
Nükleer savaş sonrası, ülke ve çevre ülkeler ciddi biyolojik, ekonomik travma geçirirler. Tabiat radyasyonu elimine etmeye çalışsa da etkisi yüzyıllar boyu devam eder. Halk sağlığı yerle bir olur. Ekonomik kriz yaşanır. Kısacası nükleer savaş canlılığı ortadan kaldıran en yüksek seviyede savaştır. Hiçbir savaş iyi değildir ancak nükleer savaşın boyutu çok daha yüksektir.
Radyasyondan korunma yolları
Radyasyonun yol açtığı akut, kronik ve bedensel etkilerini önlemek adına radyasyondan korunmak önemlidir. Günlük yaşam içerisinde doğal radyasyondan soyutlanmak uzaklaşmak neredeyse imkânsızdır. Yapay radyasyondan ise önlemlerle ortadan kaldırılabilir.
Radyasyon korunma yolları içerisinde içsel korunma ve dışsal korunma bulunur. İçsel korunma radyoaktif olmayan gıda tüketilmelidir. İyi hjjyen ile radyoaktif maddelerin etkisi azalır.
Havalandırma ile alan devamlı havalandırılmalıdır. Açık yaralar mutlaka kapatılmalıdır. Dışsal olandan korunma ile vücuda gelen, esasında dışarıdan ulaşan radyasyondur. Dışsal belirtiler; zaman, mesafe ve de zırhlanmadır.