Batı Nil Virüsü Hastalığı, Zika Virüsü Hastalığı, Ensefalit, Sarı Humma Hastalığı gibi hastalıkları bulaştırma şüphesi olan "Asya Kaplanı" sivrisineği gündemde. Oldukça saldırgan olan Asya kaplanı sivrisineği hakkında bilinmesi gerekenler
Asya Kaplan Sivrisineği nedir?
Orman sivrisinekleri olarak da bilinen Asya kaplan sivrisinekleri, "kaplan" adını başlarının ortasındaki ve sırtındaki tek beyaz şeritten alan egzotik bir türdür. Aslen Güneydoğu Asya'dan olan bu gündüz ısıran böcek, Doğu At Ensefaliti (EEE), Zika virüsü, Batı Nil virüsü, Sarı Humma Hastalığı, Chikungunya ve dang humması gibi zararlı hastalıkları yayabilir.
Asya Kaplan Sivrisinekleri neye benziyor?
Asya kaplan sivrisinekleri simli beyaz lekelerle siyahtır. Bu türü tanımlamanın en iyi yolu, başından sırtının ortasına kadar uzanan tek ortanca gümüş-beyaz şerit ve çizgili siyah-beyaz bacaklarıdır. Tüm sivrisinek türlerinde olduğu gibi, dişiye kıyasla erkeklerin antenleri belirgin şekilde daha gürdür ve dişinin karakteristik vızıltısını algılamak için işitsel reseptörler içerir.
Sivrisinek İstilası Nasıl Anlaşılır?
Sivrisinek aktivitesinin belirtileri, hafif tahrişten şiddetli iltihaplanmaya ve şişmeye kadar, insanların çeşitli tepkiler gösterdiği, dişilerin uğultusu ve ısırıklarının ciltte varlığını içerir. Bir sivrisinek sorununun diğer bir belirti işareti, durgun suda olgunlaşmamış sivrisineklerin varlığıdır.
Asya Kaplan Sivrisineği Önleme ve Kontrol
Asya kaplan sivrisinekleriyle teması önlemenin en etkili yolu, bebek havuzları, saksılar ve kuş banyoları gibi evin etrafındaki durgun su alanlarını ortadan kaldırmaktır. Ev sahipleri ayrıca tüm pencereleri ve kapıları korumalı ve olukların serbestçe akmasını sağlamalıdır. Dışarıda vakit geçirenler uzun pantolon ve kollar giymeyi düşünmeli ve DEET, picaridin veya limon okaliptüs yağı gibi EPA tescilli bir bileşen içeren bir böcek kovucu kullanmalıdır.
Bir Asya kaplanı sivrisinek istilasından şüpheleniliyorsa, sorunu değerlendirmek ve bir tedavi yöntemi önermek için lisanslı bir haşere kontrol uzmanı çağrılmalıdır.
Asya Kaplan Sivrisinekleri ısırır mı?
Dişi Asya kaplan sivrisinekleri tipik olarak gündüzleri ısırırlar. Asya kaplanı sivrisinek ısırıkları mutlaka acı verici değildir, ancak ciltte kaşıntılı, kırmızı bir yumru bırakabilirler. Erkek Asya kaplan sivrisinekleri ısırmaz ve esas olarak bitki nektarı ile beslenir.
Asya Kaplan Sivrisinekleri Nerede Yaşar?
Asya kaplan sivrisinekleri, yalnızca alacakaranlıkta ve şafakta beslenen diğer birçok sivrisinek türünün aksine, tipik olarak gündüz saatlerinde beslenmeleri bakımından benzersizdir. Sıcak bölgelerde, Asya kaplan sivrisinekleri yıl boyunca aktiftir. Bununla birlikte, ılıman iklimlerde kışladıkları bilinmektedir. Diğer sivrisinek türleri gibi, sadece dişiler de yumurta üretmek için kan yemeğine ihtiyaç duyar. Dişiler, yumurtalarını lastikler, saksılar, kuş banyoları ve tıkalı kanalizasyon kanalları gibi en az yarım inç durgun su tutabilen eşyaların içine bırakır. Bu, bir şişe kapağı kadar küçük bir şeyin larvaların (böceklerin olgunlaşmamış hali) gelişmesi için yeterli suyu tutabileceği anlamına gelir! Üreme alanlarının yetişkin sivrisineklerin bulunabileceği yerlere yakın olması muhtemeldir.
Asya Kaplan Sivrisinekleri Yetişme ortamı
Sıcak bölgelerde, Asya kaplan sivrisinekleri yıl boyunca aktiftir. Bununla birlikte, ılıman iklimlerde kışladıkları bilinmektedir. Dişiler, yumurtalarını lastikler, saksılar, kuş banyoları ve tıkalı kanalizasyon kanalları gibi durgun su tutabilen eşyaların içine bırakır.
Asya Kaplan Sivrisineklerinde Hangi Hastalıklar Bulunur?
Asya kaplan sivrisinekleri, Doğu At Ensefaliti (EEE), Batı Nil virüsü ve dang humması gibi çok sayıda hastalığı bulaştırabilir. Bu ısıran böcek, aynı zamanda, dang hummasına benzer bir virüs olan Chikungunya'nın birincil vektörüdür. Hastalık güneydoğu Afrika'da ortaya çıktı ve ilk olarak 1952'de Tanzanya'da tanımlandı. O zamandan beri Amerika, Karayip adaları ve en yakın zamanda Amerika Birleşik Devletleri'ne yayıldı.
Asya kaplan sivrisinekleri, aslında Amerika Birleşik Devletleri'ne giden nadir bir sivrisinek kaynaklı hastalık olan Zika virüsünü de bulaştırabilirler. Zika virüsü ilk olarak 1947'de Afrika'da Uganda'nın Zika ormanındaki rhesus maymunlarının enfeksiyonu olarak tanımlandı.
Kaynak: