2020 Yılında Tasarruf Nasıl Yapılır? Tasarruf Yapmanın Yolları

2020 Yılında Tasarruf Nasıl Yapılır? Tasarruf Yapmanın Yolları

2020 Yılında Tasarruf Nasıl Yapılır? Tasarruf Yapmanın Yolları işte hayatımız için iki önemli konu. Finansal açıdan bağımsızlık elde etmek ve istediğimiz hayatı yaşayabilmek mümkün mü? Peki, tasarruf yapmanın yolları neler?
 
 
Öncelikle söylemiş olalım, tasarruf yapmaktan kastımız yaşamsal ihtiyaçlarımızdan ya da sağlığımızdan ödün vermek kesinlikle değil. Çünkü yaşamsal ihtiyaçlardan ve sağlıktan verilen ödün kısa vadede birikim sağlasa da uzun vadede ciddi giderlere yol açabiliyor. Tabi, mevzu bahis sağlık olduğunda, kimse böylesi nahoş bir durumla karşı karşıya kalmak istemez. Bizim, bu noktada başarılı tasarruf planlaması konusunda bahsedeceklerimiz tamimiyle akılcı uygulamalardan ibaret olacak. 
 
Evet, günümüzde hele ki 21. yüzyılda birikim yapmak zor ancak imkânsız değil. Özellikle de iş hayatına yeni atılmış bireyler için para biriktirmek sanılanın aksine çok daha zor. Fakat yine altını çizerek söyleyelim tasarruf yapmak asla imkânsız değil. Peki, bütün bu korona virüs salgınında ve keşmekeşte finansal dengemizi nasıl bir tasarruf planlamasıyla yapabilirz?
 

Para Biriktirirken Uymanız Gereken Kurallar

Birikiminizin büyük bir meblağ olmasına kendinizi zorlamanıza gerek yok. Para biriktirmeye başladığınız zaman şu konulara dikkat edin yeterli.
 
Yapacağınız tasarrufları hesaplarken yüzdelik olarak hesaplama yapın.
Tasarruf yüzdesini kullanmanız çok önemli çünkü belirlediğiniz yüzde, geçiminizi sarsmadan gelirinizin artış ya da azalışına göre ayarlanır.
Geliriniz yükselirken harcama oranınızı yükseltmemeniz bu aşamada yararlı olacaktır. Bunun yerine, sabit ihtiyaçlarınızı gelirinizden eksilttiğiniz zaman size kalan tutar üzerinden mevcut tasarruf oranınızı hesaplayabilirsiniz.
Tasarruflarınızı para birimi olarak değil de, değerli madenlerle yapmanız daha akıllıca olacaktır. Değerli madenler değişen enflasyon oranlarından etkilenmediği için elde ettiğiniz tasarrufu kaybetme durumunuz ortadan kalkar.
 

Ne Kadar Tasarruf Yapmalısınız?

Kariyerinizin ilk senesinde gelirinizin yaklaşık %25’i kadarını biriktirmeniz akıllıca bir adım olacaktır. Bu, bütün harcamalarınızı elde ettiğiniz %75’lik dilim ile döndürmeniz anlamına gelir. Ancak yaşam tarzınız bu %75’lik dilimden de tasarruf sağlayabiliyorsa sizin için harika. 
Bütçenizi, kendinizi ve ihtiyaçlarınızı bilerek planlarsanız, geleceğe yeterince tasarruf edebilmeniz de yüksek oranda mümkündür.
 
Aile Kurma döneminde ki bunlar çoğunlukla 30’lu yaşlarla 50’li yaşlar arasındaki döneme denk gelir. Bu dönemde artan ihtiyaçlar ve sorumluluklar tasarruf etme konusunda değişikliğe gitmenizi zorunlu hale getirecektir. Bu aşamada işinizdeki tecrübeniz ve pozisyonunuz gereği aldığınız maaşınız, işe ilk girdiğiniz yıllara kıyasla daha yüksek olacağından tasarruf aşamasında çok ciddi bir sarsıntıyla karşı karşıya kalmazsınız. Yalnızca sayıca artan harcamaların planlanmasında akıllıca davranmanız gerekecek. Buna bir örnek verecek olursak eğer; senelik kazancınız 50.000 TL olsun, 5 sene içinde 100.000 TL tasarruf elde etmeyi hedeflemelisiniz.
Her ayın ilk haftası, belirlediğiniz miktarı kenara koyabilmek için tasarruf hesabınızı ana hesabınıza bağlayın. Bu sayede, tasarrufu öteleme ya da geçiştirme daha da zorlaşacak ve zamanla öz disiplininiz gelişecektir.
Emeklilik döneminde ise yaşam boyu yaptığınız tasarrufu göz önüne alarak bu tasarrufu etkili bir biçimde nasıl değerlendirebileceğinize belirlemeniz gerekecektir.
 

Tasarruf yapabilmenin yolları

2020 yılında tasarruf yapmanın yolları tabi ki bazı konulara daha hassas yaklaşmanız demek olacaktır. Olaylara bakışınızda daha geniş bir pencere kullanmanız ileriki dönemlerde size inanılmaz fayda sağlayacaktır.

Kredi skorunuza dikkat edin

Unutmayın ki kredi puanınız, finansal yönetimde başarınızın göstergesidir. İhtiyacınız olmayan, ödeme planlarını ön göremediğiniz kredileri almayın. Aksi halde bu durumdan kredi puanınız olumsuz etkilenecektir.
 

Acil durum fonu oluşturun

Beklenmedik acil durumlarla karşı karşıya gelindiği zaman ki bunlarla umarım hiç karşılaşmazsınız, bu durumlar için mutlaka bir acil durum fonu oluşturun. Dünyanın bin bir türlü hali olduğundan, elinizdeki bu acil durum fonu size, içerisine girdiğiniz durumdan daha kolay çıkmayı sağlayacaktır. Acil durum fonu oluşturmak aynı zamanda, gelecek tasarruflarınıza ya da emeklilik birikimlerinize dokunmanıza engel olacaktır.
 

Ekonomi takibi yapın

Ekonomik olayları takip etmek, özellikle finansal dalgalanmalardan daha az etkilenmenizi sağlar. Özellikle ekonomi haberlerini takip etmek, gündemden uzak kalmamak önemlidir.
 

Para biriktirme konusunda kitaplar okuyun

Özellikle konusunda başarıya ulaşmış kişilerin tasarruf planlaması, para biriktirme konulu yazılarını, kitaplarını okuyabilir, bunları kendi hayatınıza uygulabilirsiniz. Başka kaynaklar araştırmak olaya bakış açınızı da geliştirecektir.
 
Unutmayın ki, kariyerinizin başından emekliliğe doğru uzanan uzun bir yolcuk var. Eğer ki bu yolculuğu doğru tasarruf planlaması ile başarılı bir şekilde sonuçlandırırsanız, günün sonunda önemli bir birikim sizi bekliyor olacak. Siz planlamanın hangi evresinde olursanız olun, tasarruf yapmaya başlayın. Tasarruf planlamasını daha önce yapmadıysanız şuan bu yola çıkarak geleceğinize güzel bir birikim planlayabilirsiniz.
 
Kaynak
 
 

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code