2 Nisan Otizm Farkındalığı Günü

2 Nisan Otizm Farkındalığı Günü

2 Nisan Otizm Farkındalık Günü Nedir? Otizm araştırma sonuçlarına göre en fazla rastlanan nörolojik bozukluklardan bir tanesidir. İşte Otizm hakkında bilinmeyenlerle beraber Otizm farkındalık günü…

Dünya üzerinde, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak bilinmektedir. Dünya ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de bu tarihte dernekler ve kuruluşlar desteklerini ortaya koymakta, otizmin önemine vurgu yapmaktadır. Otizm; bilinenin aksine bir ruh hastalığı değildir. Ancak belirtileri ruh hastalıkları ile benzerlik gösterdiği için karıştırılabilmektedir. Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi olan Center For Disease Control Prevention verilerine göre; dünyaya gelen her 68 çocuktan bir tanesi gözlerini otizm ile dünyaya açıyor. İşte durum bu kadar ciddi bir hal almışken bireylerin, otizm hakkında daha bilinçli bir hale gelmesinin önemi vurgulanıyor.

Otizm Nedir?

Otizm, doğuştan olabildiği gibi hayatın ilk yıllarında gözlenebilen, diğer canlılarla iletişim kurmayı daha zor bir hale getiren ve bazı durumlarda bunu engelleyen, oldukça karmaşık bir yapıya sahip nöro-gelişimsel bozukluktur.

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde her 29 dakikada bir çocuk otizm tanısı ile karşı karşıya kalıyor. Sayısal olarak bakıldığı zaman bile oldukça ciddi rakamlara ulaşan bu nörolojik durum için, ebeveynlerin bilinçlendirilmesi gerekiyor.

Her hastalıkta olduğu gibi otizm durumunda da birey duruma uyan belirtiler gösterir. Bu nörolojik rahatsızlıkta gözlenen ve sık karşılaşılan belirtiler ise şu şekildedir;

  • Göz irtibatı kurma konusunda zorluk yaşama,
  • Yaşıtlarıyla iletişim kurma konusunda zorlanma, arkadaşlık yapamama,
  • Çevreye ve mevcut durumlara karşı ilgisizlik ve isteksizlik,
  • Empati eksikliği,
  • Konuşma güçlüğü ve geç konuşma,
  • Devamlı olarak kalıp cümleler kullanma eğilimi,
  • Tekrarlı ısrarlar,
  • Duygusal açıdan olduğundan az ya da çok uyarılma,
  • Odaklanma konusunda zorlanma,

en sık karşılaşılan belirtilerdir.

Otizm Farkındalık Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

2 Nisan, bütün dünyada otizm için farkındalık yaratarak, otizm kaynaklı olan sorunlara çözümler üretmek için, 2008 senesinde Birleşmiş Milletler çalışmaları sonucunda ilan edildi. Bu sayede her nisan ayı boyunca, “Otizm Farkındalık Ayı” olarak  dünya çapında otizm kaynaklı sorunlar ve bunlara yönelik çözümleri ortaya konuyor ve araştırmalarla erken teşhise yönelik çalışmaların hız kazanması teşvik ediliyor.

Dünya otizm için binalarda mavi ışık yakılacak, insanlar mavi kıyafetler giyecek, otizm etiketinin yer aldığı mesajlar paylaşacak. Bunlar hem bireysel açıdan hem de kurumsal açıdan otizme destek verme ve farkındalık oluşturma konusunda çok önemli.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code