Bilim dünyası, dünya üzerindeki en tehlikeli bakterileri türleri arasında yer alan ve bütün ilaçlara direnç kazanmış olan bir bakteri türünü öldürebilecek özelliğe sahip antibiyotiği yapay zekâ ile bulduklarını açıkladı.
Söz konusu bu ilaç kullanımda olan antibiyotiklerden farklı olup, öğrenme özelliğine sahip. Antibiyotik yapay zekânın eczacılıkta sıkça kullanılan bileşiklerin bulunduğu dijital bir kütüphaneyle veri beslemesi sayesinde bulundu.
Gerçekleştirilen testlerde bu ilacın, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen ve en acil ilaç ihtiyacının olduğu üç patojenden ikisine yani acinetobacter baumanii ile enterobacteriaceae bakterilerini öldürdüğünü gösterdi.
Bulunan en etkili antibiyotik
Antibiyotiğe dirençli olan çok sayıda patojene karşı etkisi dikkat çekici. Antibiyotik direnci, bakterilerin bir süre sonra değişerek ilaçlara karşı direnç kazanmasıyla oluşuyor.
Yeni antibiyotiğin ortaya çıkarılması için bilim insanları bakterileri öldüren bileşenleri yapay zekâya aktardı. Bu araştırma için neredeyse 2 bin 500 ilaç ile doğal bileşik araştırma içerisinde yapay zekâya aktarıldı.
Özel algoritma sayesinde etkili bir antibiyotikte bulunması gereken özellikler oluşturulduktan sonra ilaçlarda kullanılması ön görülen 6 bin tane yapıtaşını da tanıttı. Bu tanıtım sonrasında oluşturulan algoritma mevcuttaki antibiyotiklerden farklı ancak etkili olanların yapıtaşlarıyla bir çeşit dijital deneyler gerçekleştirmeye başladı.
Bu antibiyotiğin, kendinden önceki antibiyotiklerden farklı olması ve bu kadar etkili olması da bu sayede elde edildi.
Araştırmacılar bulmuş oldukları bu ilaca, 2001 senesine ait "Bir Uzay Yolculuğu" adlı filmde yer alan robot Hal'ın adından yola çıkarak Halicin ismini verdi.
Halicin'in tüberküloza sebep olan bakteriyi de öldürdüğü yapılan testler sonucunda ortaya kondu.
107 milyon yapıtaşı kullanan yapay zekâ
Bu buluş sonrasında ise araştırmacılar 6 bin yapıtaşı kullanmak yerine 1,5 milyar yapıtaşını doğrudan yapay zekâya tanıttı ardından 107 milyonunun üzerinde denemeler gerçekleştirmesini sağladı.
Bilgisayarda gerçekleşen ve üç gün süren hesaplamaların sonrasında program 23 tane potansiyel antibiyotik önerisi sundu. Bunlardan iki tanesi ise bakterilere karşı son derece etkili olduğu ortaya çıktı.
Yapay zekâ kullanılarak ortaya koydukları çalışmaların hız kesmeden artacağına işaret eden bilim insanları ise bağırsakta yaşayan sağlıklı bakterilere zararı dokunmayacak antibiyotikler için de çalışmalar gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.