Bahar Ayları Geldi Bahar Alerjisine Dikkat

Bahar Ayları Geldi Bahar Alerjisine Dikkat

Bahar aylarında sıkça karşılaşılan polen kaynaklı mevsimsel alerjiler keyfimizi kaçırabiliyor. Burun kaşıntısı, geniz kaşıntısı, göz yaşarması ve hapşırık gibi semptomlarla kendisini gösteren bahar alerjisinden nasıl korunabileceğinize dair ipuçları..
 
Mevsimsel alerjik rinit ya da bahar nezlesi olarak da anılan bahar alerjisi, en çok karşılaşılan alerjik hastalıklardan biri olarak kabul görmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere bahar aylarının gelmesiyle beraber havada polen miktarının ve çeşitliliğinin artış kazanması sebebiyle; burun, göz ya da ciltte meydana gelen birtakım alerjik semptomlar görülmektedir. Bu dönemde ortaya çıkan alerjik durumların temelinde; bağışıklık sisteminin, polenleri yabancı maddeler olarak algılaması yatmaktadır. Bu nedenle bağışıklık sistemi polenlere karşı antikor üretmek durumunda kalır ve alerjik rahatsızlıklara dair belirtiler kendini göstermeye başlar. Peki, bahar alerjisinin çeşitleri nelerdir, bahar alerjisinden nasıl kendinizi koruyabilirsiniz?
 

Bahar Alerjileri Kaç Çeşit?

Bahar ayları geldiğinde pek çok kişi çeşitli alerjik şikâyetlerle hekimlere başvurmaktadır. Çeşitleri ve etki alanları farklı olsa da bu tip şikâyetler büyük ölçüde bahar alerjilerine işaret etmektedir. Bilindiği üzere mart, nisan ve mayıs aylarında polenler yoğun biçimde havaya yayılmaktadır. Bu dönemlerde burun kaşıntısından hapşırmaya, göz sulanmasından nefes sıkışmasına dek pek çok belirti ortaya çıkabilmektedir.
 
Bahar alerjisinden etkilenen insan sayısının son dönemde belli bir ivmeyle artış gösterdiği gözlemlenmektedir. Bunun yanında ağırlıklı olarak 5 ve 40 yaş aralığındaki kişilerde bu tip alerjik rahatsızlıklar görülmektedir. Peki, bahar alerjisinin kaç tip çeşidi vardır?
 
Bahar alerjisi türleri; etki gösterdiği alan ya da organlara bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu alerji tipleri temel düzeyde iki ayrı grupta incelenir:
 
Mevsimsel Alerjik Rinit: Hastalarda genelde burunda kaşıntı, akıntı, hapşırık gibi yansımaları söz konusudur. Küf mantarlarından çiçek polenlerine pek çok dış ortam alerjeni sebep olabilmektedir. Yayılma potansiyeli oldukça yüksek olarak kabul edilmektedir. 
Perennial Alerjik Rinit: Hasta farklı olarak sene boyunca alerjiden etkilenebilmektedir. Evcil hayvanlara ait tüyler, çeşitli böcekler ya da mantar sporları tetikleyici olabilmektedir. Perennial alerjik rinit (PAR) hastaların yaşam kalitesini son derece olumsuz yönde etkiler.
 

Bahar Alerjileri Neden Olur?

Bahar alerjilerinde zararsız maddelere karşı anormal düzeyde yanıtlar verilmektedir. Bu tip yanıtlar kimi zaman vücudun belli bir bölgesinde, kimi zaman da bütün bölümlerinde yer alabilmektedir. Bahar aylarında görülen alerjiler; saman nezlesi, göz yangısı, astım, ürtiker ya da egzama gibi sonuçlara yol açabilmektedir. Yukarıda da ifade edildiği üzere polenler, bağışıklık sistemi için zararlı olarak kodlanır. Daha sonraki her karşılaşmada histamin maddesi üretilmektedir. Kişinin duyarlılığına bağlı olarak histamin düzeyi, yani tepkisi değişmektedir. Kızılağaç dışında huş ve fındık ağacı yoğun biçimde polen üretmektedir. Polenlerin nefes vasıtasıyla solunum yollarına nüfuz ettiği bilinmektedir. Bir diğer yandan bu polenler; cilt dokusuna, saçlara ya da göze de yerleşebilmektedir. Bu süreç elbette ki herkeste aynı şekilde seyretmez. Bahar alerjilerinde genetik yatkınlığın ve çevresel koşulların da kaçınılmaz bir etkisi bulunmaktadır.
 

Bahar Alerjisinden Nasıl Korunurum?

Bahar aylarında karşılaşılan olası alerjik problemlerden korunmak için alerjiye neden olan polenin saptanması oldukça önemlidir. Kabul edileceği üzere her polen, kendi coğrafi koşullarına göre belli farklılıklar içermektedir. Bu bilgilerin ışığında, bahar alerjisinden korunma yolları;
 
Sabah erken saatlerde polen miktarı daha yoğun olacağı için mecbur olunmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
Göz nezlesi olanlar mutlaka güneş gözlüğü kullanmalıdır.
Eve girildiği zaman mutlaka kıyafetler çamaşır makinesine atılmalıdır.
Dışarıda mümkünse uzun kollu kıyafetler tercih edilmelidir.
Polenlerin etkili olduğu zaman aralıklarında pencerelerin açılmamasına özen gösterilmelidir.
Siperli şapkalar kullanılmalıdır.
Polen döneminde kapalı spor salonları tercih edilmelidir. 
Sigara içilen ortamlardan mutlaka uzak durulmalıdır.
herhangi bir şikâyette mutlak suretle konusunun uzmanı bir hekime başvurulmalıdır.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code