Klasik Aşure Tarifi ve Berrak Aşure Tarifi

Klasik Aşure Tarifi ve Berrak Aşure Tarifi

Klasik Aşure Tarifi ve Berrak Aşure Tarifi araştırılmaya başlandığı Muharrem ayı geldi. Muharremin 10 günü ne zaman? Aşure günü ne zaman başlar ne zaman biter? Aşure günü nereden gelmektedir şeklindeki soruların tamamının cevapları ile klasik aşure tarifi yazımızın devamında.
 

Muharrem ayı önemi nedir?

Hicri yılbaşı olarak kabul gören ve Müslümanlar içerisinde çok büyük bir öneme sahip olan Muharrem ayı hürmetli aylardandır. Kur'an-ı Kerim içerisinde bahsi geçen Muharrem ayında yapılan uygulamalardan en bilineni ise Aşure yapmaktır.
 

Aşure günü nereden gelmektedir?

Aşûre günü 10 Muharrem günün içerisinde olduğu rivayet edilen önemli olaylar şu şekildedir:
Hz. Nuh’un gemisi ciddi bir tufan atlattıktan sonra Cudi dağına tam da Aşure günü oturmuştur.
Hz. Âdem’in etmiş olduğu tövbenin kabul edildiği,
Hz. İbrahim’in Nemrut üzerinde yanan ateşten kurtulduğu,
Hz. Yakup’un öz oğlu olan Yusuf’a kavuştuğu,
Hz. Musa ve Hz. İsrail oğullarının Mısır Firavunun zulümlerinden kurtulması bu zamanda olduğuna inanılır.
 

Aşure hikâyesi

Aşure yapmak, Osmanlı ile daha da bir önem kazanmıştır. Nuh peygamber zamanından günümüze dek aşure yapımının geldiği bilinmektedir. Bu kadar eski bir döneme dayanan aşurenin hikâyesi ise şu şekildedir.
 
Hz. Nuh’un çocuklarından Sam, Ham ile Yafes kendisine iman etmeleri sebebiyle Kenan ve kavminden çok sayıda kimse kendisine güvenip iman etmez. 1000 seneden daha uzun zaman boyunca Allah'ın emirlerini sorumluluğundaki kavmine tebliğ etmesine rağmen çeşitli zulümlere uğrar. Ardından kavminin bu yaptıklarını Allah'a şikâyet eder. Allah, Hz. Nuh'a çok büyük bir gemi inşa etmesini emreder. Gemi inşasında kendisine yardımcı olması için de Cebrail  meleği (as) gönderir.
Hz. Nuh bu emre tam itaat göstererek istenen boyuttaki gemiyi inşa eder. Kendisine iman eden tüm müminleri de bu inşa ettiği gemiye bindirir. Ardından gemiye canlı türlerinden bir çift olacak şekilde gemiye alır. Ardından Allah o büyük Nuh Tufanını kopartır. Gökyüzünden boşalan yağmurlar ile yerden yükselen sular tüm yeryüzünü kaplar. Ten Nur'un kaynaması ile gemi hareket eder.
Gerçekleşen bu tufandan sadece gemidekiler sağ kurtulur. Gemi aylar boyunca su üzerinde kalır. Bu zaman zarfında da yanlarına almış oldukları gıdalar tükenmeye başlar. Geriye kalan besinleri büyük bir kazan içerisinde bir araya getirerek kaynatmaya başlarlar. İşte o zaman pişirilmiş taneli çorbaya Aşure ismi verilir. Aşurenin hikâyesi bir rivayete göre bu şekilde bilinmektedir. Yüzyıllar boyunca aşure kaynatılması adeta bir gelenek halini almış, özellikle de Osmanlı zamanında Muharrem ayına büyük bir önem verilmiştir.
 

Muharrem ayı ne zaman?

20 Ağustos 2020 tarihinde Hicri Yılbaşı olarak adlandırılan bu gün aynı zamanda da Muharrem ayı başlangıcı olacak.
 

Aşure günü ne zaman?

2020 yılı Aşure günü 29 Ağustos 2020 Cumartesi günüdür. 
 

Klasik Aşure tarifi

Aşure içerisinde yer alan ürünler sayesinde hem çok besleyici hem de çok lezzetli bir yemektir. Klasik aşure tarifi için gereken ürünler bireysel olarak farklılık gösterse de pratik aşure tarifi için de yine aynı malzemeler kullanılabilir.
 
500 gr ölçüsünde buğday
1/2 su bardağı ölçüsünde kuru fasulye
1/2 su bardağı ölçüsünde nohut
1/2 su bardağı ölçüsünde pirinç
1 çay bardağı ölçüsünde kuru üzüm
7 tane kuru kayısı
7 tane kuru incir
1/2 su bardağı ölçüsünde fındık
1 tane büyük boy elma
1 tane büyük boy portakal
6 tane karanfil
1,5 su bardağı ölçüsünde toz şeker
6-7 su bardağı ölçüsünde sıcak su
1/2 su bardağı ölçüsünde süt
 
Aşurenin üzerini süslemek için gerekenler;
 
1 bütün narın taneleri
1/2 su bardağı ölçüsünde çekilmiş ceviz, fındık veya toz fıstık
1 çorba kaşığı ölçüsünde tarçın
1 çorba kaşığı ölçüsünde Hindistan cevizi tozu.
 

Berrak Aşure tarifi

Berrak Aşure tarifi yapımında ilk yapılacak olan bakliyatların bir gün evvelinden su içerisinde bekletilmesidir. Ardından ertesi gün bakliyatların suları dökülür ve hepsi tek tek haşlanır. Çünkü hepsinin haşlanma süresi farklıdır.
 
Yıkanmış buğdayları tüm malzemeleri rahatlıkla içerisine alabilecek boyuttaki bir tencere içerisinde alın. Ardından 4-5 parmak ölçüsünde buğdayların üzerini geçecek ölçüde sıcak su koyun. Buğday nişastasını haşlandığı suya bırakacağından ötürü tencerenin dibinin tutmamasına adına sık sık karıştırın. Başka bir tencere içerisinde de nohut ve de kuru fasulyeyi sıcak su ile orta ateşte pişirin. Arzu ederseniz zamandan ve enerji kaynağından tasarruf etmek adına nohut ve kuru fasulyeyi düdüklü tencere ile haşlayabilirsiniz.
 
Diğer taraftan yıkanmış ve kurutulmuş olan kuru kayısı, üzüm ve incirleri küp şeklinde ya da uzun uzun olacak şekilde kesin. Kestiğiniz ürünleri ayrı kaplarda haşlayın.  Bu aşamada siz de ayıkladığınız elmaları eşit boyutta doğrayın. İç kısmını aldığınız portakalları ise yine aynı ölçülerde doğrayın.
 
Haşlanan ve suları süzülen nohut ve kuru fasulye, buğdayın kaynadığı tencere içerisine ilave edilir. Bütün bakliyatlar bir bir bu tencere içerisinde eklendikten sonra üzerine 6 ila 7 bardak ölçüsünde sıcak su ilave edilir ve karışım pişirmeye devam edilir. Haşlanan kuru meyveler, haşlandıkları suları döktükten sonra kaynamakta olan tencerenin içerisine eklenir.
 
Yıkanan ve suyu süzülen pirinç, elma ve son olarak da portakal tencere içerisine eklenir. Karanfil ve fındık da katıldıktan sonra karışım düzenli olarak karıştırılır. Berrak aşure tarifi içerisinde süt ekleme kısmı yoktur. Bu kısım klasik aşure tarifi ve kolay aşure tarifi içerisinde yer alır. Bu kısmı atlayıp direkt toz şeker eklenen kısma geçilmelidir. Ardından 20 dakika kaynayan karışımdan bir kâse içerisine bir miktar alınıp içerisine süt ekleyip karıştırılır. Ardından sütlü karışım yavaşça tencere içerisine eklenir. En son toz şekeri ilave edilir.
 
Aşure içerisine katılan malzemelerin dibe çökmesi sebebiyle  dibini tutmaya meyilli olup başında bekleyerek devamlı karıştırılmalıdır. Kaynayan ve kıvamı alan karışım soğumadan dikkatlice servis yapılacak kâselere paylaştırılması gerekmektedir.
 
Eşit yükseklikte aşure konan kâselerin üzerlerini, soğuduğuna emin olduğunuz, üzerlerinin kabuk bağladığı zaman zevkinize göre süsleyebilirsiniz.
 
Aşure günü yapılacaklar?
Aşure gününde ihtiyaç sahibi insanlara destek olmak, dua etmek, mümkün ise aşure kaynatmak yapılacaklar içerisinde yer almaktadır.
 
Aşure günü oruç tutulur mu?
Muharrem ayında 10 gün tutulan muharrem orucunun 10. gününde aşure yapılır.
 
Aşure günü neden kutlanır?
Aşure günü, Muharrem ayının onuncu günüdür. Şii inancında ise İmam Hüseyin’in Kerbela’da şehit olduğu gün Aşure günüdür.
 
Aşure günü ne yapmak gerekir?
Eğer mümkün ise Aşure kaynatılır ve eşe dosta dağıtılır. Ancak içerisinde yer aldığımız Coronavirüs pandemisi sebebiyle aşure dağıtılması aşamasında gerekli önlemler alınmalı, tek kullanımlık kaplarla servis edilmelidir. Ancak en doğrusu bu dönemde salgını kontrol altına alabilmek adına aşure servisi yapmamak olacaktır. Bu zaman diliminde ihtiyaç sahibi insanları sevindirmek, dua etmek, oruç tutmak yapılanlar arasındadır.
 
Aşure ne demek?
Arapça 10 anlamındadır. Aşara kelimesinden türemiştir. Musevilik inancında ise Büyük Kefaret Günü olarak karşılık bulmaktadır.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code