Türk tiyatro geleneği olan kavuk geleneği nedir? İsmail Dümbüllü ile üne kavuşmuş kavuk geleneği nedir? İsmail Dümbüllü kavuğu şuan kimde? Kavuk teslim töreni ne zaman? Tüm bu soruların yanıtları ve daha fazlası kalitelikalem yazar ekibi ile sizlerle…
İsmail Dümbüllü kimdir?
İsmail dümbüllü, geleneksel Türk Tiyatrosu'nun en son temsilcisi olup; orta oyunu ve de tuluat ustası olarak bilinir. Doğaçlama oyunlarıyla bilinen Dümbüllü, Kel Hasan tarafından eğitilmiştir.
Dümbüllü kavuğu olarak bilinen bu Türk tiyatrosundaki kavuk aslen Kel Hasan Efendi ile başlamıştır.
Kavuk geleneği nedir?
Geleneksel Türk Tiyatrosu'nu ifade eden ve günümüze dek süre gelmiş olan bu kavuk geleneği İsmail Dümbüllü ile biliniyor olsa da, ortaya çıkmasını için ilk adım Kel Hasan Efendi'ye aittir. Kel Hasan Efendi'den sonra kavuk İsmail Dümbüllü'ye geçmiş olup kavuğun günümüze dek hikâyesi ve yolculuğu bulunur.
Kel Hasan Efendi kimdir?
Kel Hasan Efendi esasında bir yoğurtçuydu. Ancak gönlünde tiyatro oyunculuğu ile komedyenlik vardı. Başındaki bulunan kavuğuyla sahneye adım atan Kel Hasan Efendi, ilk olarak İbiş karakterini canlandırdı ve gün geçtikçe bir tiyatro üstadı oldu. Başındaki kavuk da zamanla geleneğe dönüştü.
Kavuk kimlere devredildi?
Başındaki kavuk ilk olarak öğrencisi İsmail Dümbüllü'ye devreden Kel Hasan, Geleneksel Türk Tiyatrosu'nda aslında bir akım başlatmış, Dümbüllü Kavuğu da ortaya çıkmış oldu. Dümbüllü, ustası Kel Hasan'dan devir aldığı kavuğu 1968 senesinde Münir Özkul'a devretti.
1989 senesine dek kavuk Münir Özkul’da kalmıştır. 1989 senesinde kavuk, Münir Özkul tarafından 38 yaşındaki Ferhan Şensoy'a verilmişti. Ferhan Şensoy 27 yıl boyunca muhafaza ettiği kavuğu, 2016 senesinde kendisinden 8 yaş ufak olan tiyatrocu Rasim Öztekin'e teslim etti. 2016 senesinden bu zamana dek Rasim Öztekin'de olan Dümbüllü Kavuğu bu yıla dek tam 5 kişiye teslim edilmiş oldu.
Rasim Öztekin dümbüllü kavuğu ile alakalı olarak kavuğu devretmek istediğini, geleneğin devam etmesini istediğini belirtti. Bunu layık olana zaman kaybetmeden devredeceğini idade eden Öztekin, geleneğin sürmesini sürdürecek. Bu geleneğin devam etmesi, daha önce dümbüllü kavuğu kazananlar adına iyi bir şey. Çünkü bittiği zaman geleneğin bir anlamı kalmayacağını ifade eden bu kavuk müzeye konduğu zaman anlamı bu zamanki gibi olamayacağını söyleyen Öztekin, bu geleneğin devam etmesi gerektiğini yineledi.
Türk tiyatrosu bünyesinde güldürü geleneğinin nişanesi kabul edilen kavuğun devir teslim töreni içerisinde bulunduğumuz 20 Eylül Pazar akşamı olacak. Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde yapılacak kavuk devir teslimi ile elde edilecek olan gelir ise Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışlanacak.
Kavuğu Rasim Öztekin kime devredecek?
Rasim Öztekin Dümbüllü kavuğunu Şevket Çoruh’a devredecek. Rasim Öztekin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı gece ile kavuğu devretmiş olacak. Bu sayede 2020 yılında kavuk Şevket Çoruh'a geçmiş olacak. Gecenin bilet geliri ise Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışlanacak.
Şevket Çoruh kimdir?
Şevket Çoruh, 30 Haziran 1973 günü İstanbul'da, terzilik mesleğini yapan anne ile şoför mesleğini yapan babanın tek çocuğudur. İlköğrenimini ve orta öğrenimini Üsküdar'da tamamlayan Çoruh, lise öğrenimini Kartal Anadolu Lisesi'nde tamamlamıştır. Ardından Müjdat Gezen Sanat Merkezi ile tiyatro eğitimini tamamlamıştır. 1989 senesinden bu yana çok sayıda tiyatro oyununda rol aldı.
Ve 2020 yılında Dümbüllü kavuğu devir almış oldu. Kendisine bundan sonraki sanat hayatında başarılar diliyoruz.