Dünya´nın En Güçlü Manyetik Alanı Bulundu

Dünya´nın En Güçlü Manyetik Alanı Bulundu

Dünya’nın en güçlü manyetik alanı bulundu. Nötron yıldızından gelen manyetik alanı inceleyen bilim insanları yeni bir keşfe imza attılar. İşte bilim dünyasının güncel gelişmeleri…
 
2020 yılı birçok bilimsel gelişmelere şahit olurken, bilim insanları keşiflerine bir yenisini daha ekledi. Gökbilimciler, evrende şimdiye kadar gözlemlenmiş en güçlü manyetik alanı tespit ettiler. Ekip, bir nötron yıldızından gelen güçlü X-ışını sinyallerini inceleyerek, manyetik alanının burada, Dünya'daki bir laboratuvarda yaratılanlardan on milyonlarca kat daha güçlü olduğunu hesapladı.
 

En güçlü manyetik alan nötron yıldızı

GRO J1008-57 olarak adlandırılan bu nötron yıldızı, çok özel bir alt türe aittir - biriken bir X-ışını pulsarı. Bir pulsar olarak, periyodik olarak Dünya'yı bir deniz feneri ışını gibi tarayan güçlü elektromanyetik radyasyon ışınları yayar. "Toplanan X-ışını" açıklaması, malzemenin düzenli olarak yüzeyine düşmesi ve teleskoplar tarafından tespit edilebilen periyodik enerjik X ışını patlamalarına neden olmasından kaynaklanmaktadır.
Ve şimdi, Çin Bilimler Akademisi ile Tübingen Eberhard Karls Üniversitesi'nden bir ekip, pulsar'ın manyetik alanının gücünü hesaplamak için bu patlamalardan birini inceledi.
Ağustos 2017'deki bir patlama sırasında gökbilimciler, Sert X-ışını Modülasyon Teleskopu (Insight-HXMT) kullanarak pulsarı gözlemlediler. X-ışını fotonları yüzeydeki plazma elektronlarından saçıldığında meydana gelen bir model olan siklotron rezonant saçılma özelliği (CRSF) olarak adlandırılan özel bir imzaya dikkat çektiler.
Bu CRSF, 90 keV'lik bir enerjide ölçüldü ve bundan, ekip, pulsarın manyetik alanının bir milyar Tesla kadar yüksek olduğunu hesapladı. Bu, evrende şimdiye kadar tespit edilmiş en güçlü manyetik alandır - referans için, şu ana kadar laboratuvarda oluşturulan en güçlü manyetik alan "sadece" 1.200 Tesla'dır.
Bu, doğrudan tespit edilen en güçlüsü olsa da, nötron yıldızlarının magnetar adı verilen daha yoğun versiyonlarının 100 milyar Tesla kadar güçlü manyetik alanlara sahip olabileceği teorisine göre düzenlenmiştir.
 
Araştırma aynı zamanda Astrophysical Journal Letters'da da yayınlandı.
 
Okurumuza Önerimiz;
 

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code