21.yy kararlarında şeffaflık gerekli mi? Peki, karar verirken şeffaf olmak mümkün mü? İşte 21.yy dünyasında şeffaflığa dair notlar..
Şeffaflık kavramı esasında karar alınması ve alınan bu kararlar doğrultusunda etkilenecek olan bireylerin, bilgiye olan erişiminin sağlanmasıdır. Birey ya da oluşumun kararlarındaki şeffaflık bir ölçüde güven inşa edilmesinde önemli yere sahiptir.
21. Yüzyıl Şeffaflık Gerektiriyor Mu?
Şeffaflık içerisinde bulunduğumuz yüzyılın neredeyse en mühim kavramlarından bir tanesi. Şeffaflık esasında neden yapıldığını, elde edilen sonucun ne olduğunu; bu sonucu elde edebilmek adına ne kadar veri kullandığının açıkça ortaya konmasıdır.
Bir insan ya da oluşumun kendine güveni de şeffaflık kavramına olan uyumuyla orantılı ilerler. Şeffaf davranan temelinde güven verir. Çünkü güven kavramı da şeffaflık ile birbiri içerisindedir.
Verilere ulaşılamadığı ortamlarda mevcut güven duygusu azalır. Bireylerin ulaşması gereken verilere ulaşımının azalması insan ilişkilerinde de uzaklaşmaya sebebiyet verir. Bunun tam tersi olduğu ortamlarda ise bilgi paylaşıldığı için samimiyet ve beraberinde güven duygusunda artışın olduğu bir ortam ortaya çıkar. Bilgilenmek bireyleri motive ettiği için ileri ki zamanlarda bireyin yer aldığı ortamda sorumluluk almasını da sağlar.
Bilgilendirme biçiminin ise aşağıdan yukarıya olacağı gibi yukarıdan aşağıya olması gerekmektedir. Bu akışı kurabilmek için yalnızda istemek yetmeyeceği gibi verinin doğru aktarımını sağlayacak mekanizmanın da doğru planlanması gerekir.
Şeffaf davranmak bireyin karşısındakine değer verdiğinin aslında çok önemli göstergelerinden bir tanesidir. Çünkü bireye bilgi aktarıldığı zaman kendisini olduğundan daha değerli ve sorumluluk sahibi hisseder. İletişim teknolojileri günümüz dünyasında şeffaflık kavramının iletişimdeki rolüne vurgu yapıyor. Yalnızca bireylerin kendi aralarında değil yeni girdikleri ortamlarda da şeffaf olması ve güven duygusunun artması gerektiğinin altını çiziyorlar.
İnsan ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için açıkça konuşabilmenin, etkili iletişim kurabiliyor olmanın ve çözüm odaklı hareket etmenin gerekliliğinden de sıkça söz ediliyor.
Samimiyet Hatayı Sempatik Mi Kılıyor?
Bireyler hatalarını dürüst bir şekilde kabul eden, kişilere bulundukları ortamda daha fazla yer veriyorlar. Şeffaflık birden fazla yararlı kavramın aktifleşmesini sağlayan kilit pozisyondadır. Şeffaflık ve beraberinde gelen güven sayesinde olumlu bir çok kavram beslenmeye ve yeşermeye başlar. Şeffaflığın yaygınlaştığı ortamlarda daha başarılı işler ortaya konur ve güven ortamı inşa edilir.
21.yy şeffaflık ister.